TLU SA: Landbou trek weereens aan korste end


Hoewel die droogte landbouers regoor die land in ‘n wurggreep het, het die minister van finansies, Tito Mboweni, tydens sy mini-begroting geen reddingsboei vir die boere wat voedsel op die land se tafels sit, gegee nie.
“Soos verwag is landbouers steeds op hulleself aangewese,” sê mnr. Louis Meintjies, die president van TLU  SA. “Maar Eskom, ‘n staatsentiteit, wat reeds soveel hulp ontvang het en steeds besig is om te sink, kry alweer ‘n hupstoot. Eskom is inderdaad ‘n knelpunt, maar die probleem is dat die fondse in ‘n nimmereindigende put van korrupsie en wanbesteding gestort word.”
Mnr Mboweni koester mooi gedagtes maar dinge soos swart ekonomiese bemagtiging, ‘n beleidsomgewing wat dit baie moeilik maak om besigheid te bevorder en ‘n gebrek aan vertroue in die ekonomie is byna onoorkombare struikelblokke.
Besparing in die staatsdiens was een van die grootste oplossings wat deur Mboweni aangekondig is. Maar die geskiedenis het ons reeds gewys dat die ANC se alliansievennoot Cosatu sulke voorstelle nie goedsmoeds steun nie.
“Suid-Afrika benodig ‘n gesonde beleidsomgewing wat klinkklaar uitstippel waarheen ons op pad is en wat vertroue sal inboesem,” sê mnr. Meintjies. “Nie ‘n vae onseker omgewing waar daar aan die eenkant aspekte soos SEB en onteiening sonder vergoeding gekoester word, terwyl daar aan die anderkant uitkomste verwag en ‘gewens’ word wat afhanklik is van ‘n gesonde beleidsomgewing nie.”