Amplats se verliese weens beurtkrag


Eskom se beurtkrag in die afgelope maande het Anglo American Platinum (Amplats) in ’n posisie gehad dat hy nie kon produseer nie.

Die myngroep kon nie die 92,000 onse metaal ontgin wat normaalweg in die eerste kwartaal van die jaar gelewer sou word nie.

Met die prys van platinum wat gebaseer is op die gemiddelde van die afgelope maande, beteken dit dat die beurtkrag verantwoordelik is vir sowat R1,6 miljard se verlies aan inkomste, wat ook ’n direkte invloed het op die inkomste uit belasting vir die staat.

Die wêreld se grootste platinum myngroep, wat vir meer as 80% van die produksie lewer, kan nie bekostig om tot stilstand gedwing te word deur die swak dienslewering van Eskom nie.

Met die myngroep se verlies word dit weereens beklemtoon hoeveel sakeondernemings en nywerhede ernstige verliese ondergaan wanneer beurtkrag hulle raak, en dit verklaar waarom verskeie ondernemings reeds te kenne gegee het dat hulle dit oorweeg om die land te verlaat.