Spaanse hof verwerp Katalonië referendum

Regters in Madrid het die wet wat in Katalonië deurgevoer is om ’n referendum te hou oor onafhanklikheid, summier verwerp.

Die Grondwethof se beslissing dat die referendum van 1 Oktober ongeldig en onwettig is, word allerweë beskou as die eerste swaard wat getrek word om ’n hewige geveg in te lei tussen Spanje en Katalonië.

Alhoewel die referendum vir 1 Oktober geskeduleer is, en die streeksparlement van Katalonië finaal besluit het om voort te gaan met die referendum, is daar hoop by Spaanse parlementslede dat die datum vir die referendum uitgestel sal word.

Katalonië se parlement het met ’n meerderheid van stemme besluit om die referendum op 1 Oktober te hou, en die president van Katalonië het gesê die referendum sal gehou word en die streek erken geen hof in Spanje wat beslissings maak oor hulle gebied nie.

Die Grondwethof se beslissing het Spaanse regslui laat ondersoek doen om argumente op te bou om te toon dat die referendum die mense verdeel en Spanje in geheel verdeel.

President Carles Puigdemont van Katalonië sê die howe van Spanje het geen jurisdiksie oor die streek nie, en daarom gaan die referendum voort.