Bromeliads die pragtigste pante vir ‘n skadutuin

bromeliadsBromeliads is eintlik bekende skaduplante en waar dit in massas aangeplant word, vertoon dit so pragtig. Daar is ook al ‘n verskeidenheid soorte en verskillende kleure beskikbaar.

Bromeliad is in die familie Bromeliaceae en die rang is Poales. Die Promeliads is ‘n eensaadlobbige plant en inheems van tropiese Amerika en daar is ook ‘n klompie soorte wat van die tropiese Wes-Afrika afkomstig is.

Die blare van die plant laat mens aan ‘n pynappelplant dink. Dit is meerjarige plante en groei die beste in tropiese gebiede. Bromeliads se blare is van smal na breed en is gepunt en voel soos ‘n vetplant se blare. Sommige plante se blare is donkergroen met ‘n vaal of ligter groen strepies in die blare en is breed en dan is daar ook die met maroen blare. Die blare verskil van spesie tot spesie en ons kry selfs blare met ronde punte. Hierdie digte blare groei gewoonlik in ‘n rosetvorm. Hulle vertoon mooi waar dit naby aanmekaar geplant is.

Bromeliads se blomme is ook rosetvormig en sterk en die bekendste en seker een van die mooistes is die Aechmea fasciata of ook genoem die “urn plant” met sy donker loof en helder pienk blomme en die pers blommetjies tussen hierdie pienk blare. Daar is ook van die Bromeliads wat effens aromaties is en sommige van hulle ruik baie skerper.

Hoewel dit die beste in tropiese gebiede aard, is hulle nogal aanpasbaar en sal ook in ander streke mooi word. Baie van hierdie plante word as epifiete (lugplante) beskou en anker aan houtstompe of bas of iets soos ‘n mandjie met klapperhaar in. Dit hou van water en skaduwee en die plante het ‘n fyn maar digte wortelstelsel. Bromeliads vergader water so in die holtes tussen hulle blare en dit hou die plante vogtig, daarom sal dit aanpas in enge klimaat. Die mos en stowwe wat daar saam met die water vergader is dan ook voedsel vir die plante.

Ongelukkig gaan die moederplant dood wanneer dit klaar geblom het. Moet egter nie sommer net die dooie plant uithaal nie want daar groei weer ‘n ander plant uit waar die roset was. Bromeliads is goeie potplante ook.

 

Geniet u tuin tot volgende keer.