Vrystaat boere gewaarsku teen onwettige besetting

Vrystaat Landbou (VL) het boere gemaan om hulle paraatheid op te skerp en gereeld leë huise, geboue en werkershuise op hulle grond na te gaan om te verseker dit word nie onwettig beset nie.

Voorvalle waar onwettige myners (“zama-zamas”) op myne in landelike gebiede toeslaan, neem volgens inligting in mynbougebiede toe, wat Odendaalsrus, Welkom, Virginia en Allenridge insluit, het VL in ‘n verklaring gewaarsku.

In een voorval wat in die Odendaalsrus-gebied aangemeld is, is ‘n boer en sy gesin gedreig nadat hy op besittings van zamas in een van sy leë werkershuise afgekom het. Hulle het glo kos, wat aan diegene wat onder die grond verskaf word, in die gebou verpak. Meer as 100 zamas is ook by ‘n mynskag in die omgewing opgemerk, waarna die omgewing se plaaswagstrukture opgeskerp is.

In nog twee voorvalle die afgelope twee weke het tientalle zamas glo op mynskagte in die omgewing van Welkom toegeslaan. Na rooftogte en/of onderonsies met mynsekuriteit het hulle glo in omliggende mielielande gevlug en dit hou risiko’s vir die landbougemeenskappe in, sê VL.

Die VL se Wet en Orde Komitee vergader op 5 Julie met die polisie se bestuur oor die kwessie.

Foto – Zama-zamas