Kernkrag ‘n duistere saak

Kritiek en beskuldigings stroom in van kundiges wat reageer nadat ’n kennisgewing verlede week in die Staatskoerant gepubliseer is wat die deur oopmaak vir versoeke vir voorleggings vir Suid-Afrika se kernkragbouprogram.
Van die vernaamste kritiek is dat openbare vergaderings oor die kernkrag-verkrygingsproses moes plaasgevind het voordat die kabinet die proses goedgekeur het.
Suid-Afrika beplan om teen 2030 altesame 9,600 MW-kernkrag op te wek.
Thabane Zulu, Direkteur-generaal van die Departement van Energie, het in ’n verklaring die onderneming gegee het dat die Departement tot kostedoeltreffendheid en deursigtigheid verbind is. Kundiges twyfel egter aan die stelling.
Die skokkendste is dat die kwessie so half onder die tafel gehanteer word. Opposisielede is veral bekommerd oor die huidige ekonomiese klimaat in die land en die feit dat die hele wêreld feitlik in ‘n resessie is.
Nog ‘n beswaar is dat daar nie openbare sittings was nie. Die Departement van Energie sê daar was reeds openbare sittings gewees maar verswyg die feit dat daar geen debatvoering was nie.
Nog ‘n kundige wys daarop dat die regering verbind hom herhaaldelik daartoe dat die kernkrag-verkrygingsproses oop en deursigtig sal wees, maar daar is steeds geen inligting hieroor beskikbaar in die openbare domein nie.