Opdraende lê nou voor vir Obama

Die Republikeine in Amerika is oppad na ‘n weghol-oorwinning met die grootste meerderheid in 65 jaar in die Huis van Verteenwoordigers en vorm ook nou die oorwig in die Senaat met meer as 50%. En vir die eerste keer sedert 2006  sal die Republikeine weer die septer in die Senaat swaai.

Hoewel daar nog stemuitslae verwag word vir Louisiana en Alaska, sal die Republikeine waarskynlik ook daar wen. Dit laat president Barack Obama in die onbenydenswaardige posisie dat hy sit met ‘n Republikeins-beheerde Kongres in sy laaste twee jaar in die Withuis.

Die uitslae toon baie duidelik dat die Amerikaners hoogs ontevrede is met die wyse waarop Obama en sy Demokrate die land bestuur. Benewens die klinkklare oorwinnings wat die Republikeine behaal het, moes die Demokrate in hierdie middeltermyn verkiesing ook toesien hoe die Republikeine onrusbarende vordering maak in hulle ou vastrapplekke in verskeie state.

Die Republikeine sal nou toenemend hulle eie agenda kan afdwing in die Kongres oor sake wat Obama so ‘n uiters ongewilde Amerikaanse president gemaak het. Die “Good Old Party” (GOP) soos die Republikeine dikwels genoem word, sal egter in hulle spoor moet trap, want die Amerikaners gaan hulle fyn dophou.

Die Amerikaanse ekonomie sal hopelik nou meer aandag geniet nadat dit eintlik maar die afgelope jare aan die agterspeen moes suig te midde van Amerika se buitengewone groot buitelandse betrokkenheid by oorloë. Laasgenoemde dreineer natuurlik die handelsbalans en sorg vir daardie enorme skuldlas waaronder die land steier.

Obama se beleid ten opsigte van onwettige immigrante en sy gesondheidsorgplan het voorts gesorg daarvoor dat Amerikaners hom tydens ‘n meningsopname in Julie vanjaar as die ongewildste president sedert die Tweede Wêreldoorlog genomineer het.

Daar lê nou ‘n opdraende stryd vir Obama voor in ‘n Republikeins-beheerde Kongres.