Afrika-leeu is bedreigde spesie

Die Afrika-leeu staar uitwissing in die gesig aangesien die totale bevolking die afgelope drie dekades met meer as 50% afgeneem het.

Slegs 34 000 Afrika-leeus is nog oor, waarvan driekwart (24 000) net nog tien vestings in Afrika het. Die spesie (Panthera leo leo) is in ander dele soos in Wes-Afrika heeltemal uitgeroei.

Hierdie ontstellende gegewens het die Amerikaanse staatsdepartement vir Vis en Wildlewe Diens beweeg om voor te stel dat die Afrika-leeu op die lys vir bedreigde diere, net een vlak laer as ‘n uitsterwende spesie, geplaas word. 

Die afname in die leeus se getalle kan aan verskillende faktore toegewyt word: konflik tussen mens en leeus, verlies aan habitat en prooi. Die grootse probleem is die bevolkingsontploffing van mense in die sub-Sahara wat sodanig is dat dit na verwagting teen 2050 sal verdubbel.

Indien die voorstel aanvaar word om die Afrika-leeu by die Wet op Gedreigde Spesies te voeg, sal dit onwettig wees om leeus in gevangenisskap te jag of dood te maak in Amerika sonder dat ‘n permit vooraf verkry is. Die beoogde wetgewing sal ook die verkoop van leeus en gedeeltes van leeus raak.