Africa Addio

Ebola is nie die nuwe boulmasjien wat die proteas in netoefeninge gebruik nie. Dis ‘n siekte, ‘n lelike een! Op al die foto’s van ebola kan duidelik gesien word dat die ding se stert so lelik geknoop is dat westerse dokters moet kom help om die ding te ontknoop. Selfs hulle sukkel, want met die ruimtepakke wat hulle dra kan hulle nie die ding lekker tussen die tande vasbyt nie!

Die Ebola virus maak reeds in die huidige epidemie, duisende mense dood en dit kan selfs miljoene word. Dit is seker nie iets om oor te lag nie. Wat my egter krap is die manier hoe Afrika-lande destyds een vir een die westerlinge uit hul land gejaag het. Die bose weste het met hul bose hospitale, bose westerse medisyne, hul bose beskaafdheid en met hul bose werksetiek en horlosies die hele ritme van Afrika se pessiektes, volksmoorde en barbarisme kom versteur. Dit kon nie langer geduld word nie!

Die weste was toe te jammer. Groot is om verskoning gevra vir die inbreuk wat gemaak is op die lewens van hierdie mense. Sedertdien is Afrika soos ‘n mishandelde hond as die hand van die weste naderkom. Eers grom hy, dan byt hy die hand tot die kos en hulpmiddele uitval, dan vat hy dit maar (want die weste skuld hom immers vir al die jare wat hulle menswaardigheid aangetas is), dan blaf hy weer van verontwaardiging omdat die weste dit laat lyk of Afrika nie vir homself kan sorg nie!

Nou skielik het Odumbe een te veel vlermuis afgelek. Eers het  die toordokter vir hom gesê het dit sal verbeter sodra hy met sy niggie ophou lol. Toe dit nie beter word nie het hy in sewe maatjies se ore gespuug het om te kyk of hulle ook siek word. Nadat hulle elkeen eers getoets het of maatjies van ander lande ook vatbaar is, is begin om die WGO te blameer omdat hulle nie betyds genoeg, genoeg miljoene spandeer het om die internasionale epidemie te kom bekamp in die lande waar hulle destyds weggejaag is nie.

Nou skielik moet mense seminare kom aanbied om insittendes te leer om nie vlermuise en bobbejane te eet nie (want die eerste poging daartoe was onsensitief vir die Afrika-kultuur), dokters wat nie besef hulle het grense nie spring vir die geleentheid om die helde te wees van volke wat hulself nie wil of kan help nie en helpende hande wegklap, byt en natmaak solank hul leef.  Hulle jaag nou met westerse vervoer op vervalle paaie wat die weste eens goed gebou het met siekes rond wat hul oupas destyds terug weste toe verjaag het.

Ek besef ek klink seker onsensitief, maar julle verstaan my verkeerd. Ek probeer juis sensitief wees vir die regte en kultuur van die afrika-mens wat nou alweer vertrap word deur die weste wat Ebola as verskoning gebruik!

Tot volgende slag,

Die Sweep