Somaliland- onafhanklik sonder erkenning


Die pas afgelope naweek het Somaliland die 22ste herdenking van hulle onafhanklikheid van Somalië gevier.

Somaliland, of amptelik “Republiek van Somaliland”, is ‘n de facto selfregerende gebied wat grens aan die noordweste van Somalië in die Horing van Afrika. Somaliland poog reeds sedert 1991 om as onafhanklike staat erken te word. Die regering van Somaliland beskou hulself as die erfgenaamstaat van die ‘Brits Somaliland Protektoraat’ wat op 26 Junie 1960 hul onafhanklikheid van Brittanje ontvang het, nl. die “Staat van Somaliland”, alvorens hulle op 1 Julie 1960 ingelyf was onder die “Trust Gebied van Somalië” oftewel die vorige ‘Italianse Somaliland’, ‘n eenheidstaat wat sedert 1 Julie 1960 bekend staan as die “Somali Demokratiese Republiek”.

Anders as die suidelike dele van Somalië, beskik Somaliland oor ‘n werkende regering, en ‘n groot mate van wet en orde. Ondanks Somaliland se relatiewe sukses, word die gebied nog nie deur enige ander land as staat erken nie. Somaliland het hulself eensydig onhanklik verklaar nadat die regering in Somalië in duie gestort het.

Somaliland Grens aan Etihopië in die Suid-weste, Djibouti in die Noord-weste, die Golf van Aden aan sy Noordestrand en die outonome “Puntland” gebied van Somalië on die Ooste.

In 1988 het die regering van die militêre diktator Mohamed Siad Barre ‘n volksmoord op die inwoners van Somaliland gepleeg, waarop die Somaliese burgeroorlog gevolg het. Siad Barre het in 1969 met ‘n staatsgreep en militêre ondersteuning uit Sjina aan bewind gekom. Daardie oorlog het die ekonomiese en militêre infrastruktuur van die eenheidstaat bykaans totaal vernietig. Na die ineenstorting van die sentrale regering in 1991 het die gebiedsowerheid gelei deur die Somali Nasionale Beweging (SNM) hulself op 18 Mei 1991 onafhanklik verklaar van die res van Somalië.

Hargeisa is die hoofstad en grootste stad. Somaliland het ‘n oppervlakte van 137 600 km² en 3 500 000 inwoners in 2006 gehad.

Somaliland was al sedert die 1500’s onder die Ottoman Dinastie onder Moslem beheer. Daar is sedert 2003 ‘n konflik tussen Puntland en Somaliland oor die toekoms van Somalië.

Alhoewel daar informele bande met sekere buitelandse regerings gehou word, en Etiopië ‘n handels-kantoor in Hargeisa handhaaf, is die self-verklaarde onafhankliheid na 22 jaar steeds deur geen internasionale staat erken nie.