Solidariteit Quo Vadis?


Ernstige vrae word nou in volksgeledere gevra oor waarheen Solidariteit in werklikheid op pad is.

Verlede week het die Solidariteit-Beweging se opleidingsakademie, Akademia, hulle eerste gradeplegtigheid aangebied. Aanwesiges was verstom en geskok toe dié prestige-funksie afgesluit is met die mengelmoes-volkslied, wat begin met Nkosi Sikelel iAfrika, waartydens die Solidariteit-bestuur ook eerbiedig opgestaan het.

Afriforum het ook sy eerste kongres, hoofsaaklik agter geslote deure, gehou. Tydens die ope deel is daar klem gelê op die feit dat Afriforum oop is vir almal, ongeag ras of geslag.

Politieke waarnemers het gesê dat dit nie vreemd is nie. ’n Burgerregte beweging is uit die aard van sy naam baie wyer as ’n volksregte beweging, en aangesien Afriforum hom beywer vir burgerregte en wegskram van die begrip volk, sal hy ook aanpassings aan sy lede samestelling moet maak. Daar was juis enkele weke gelede groot gewag gemaak van ’n totaal volksvreemde wat op Afriforum se webblad vertel het waarom hy tuis voel by Afriforum.

As die Solidariteit-beweging steeds meer aanvaarbaar vir die ANC-Suid-Afrika wil word, is dit sy goeie reg. Wat egter kommerwekkend is, is dat dié beweging verskeie oornames maak en daar heers kommer oor wat met daardie instellings daarna gebeur.

Betroubare bronne binne Solidariteit het bevestig dat dit die rede is waarom Jaco Kleynhans “bedank” het om na Orania te gaan. Solidariteit gee groot maandelikse skenkings aan Orania, maar het in ruil daarvoor geëis dat hy dan ook direkte inspraak in die bestuur kan kry. Om daardie rede is Jaco Kleynhans in die pos van Frans de Klerk ingewig. Die vraag word reeds gevra hoe lank Orania nog vir selfbeskikking sal staan, voordat die Solidariteit/Afriforum-alternatief van “maak Suid-Afrika werk” ook daar inslag sal vind?

Solidariteit het ewe behendig die FAK oorgeneem en is een van die groot finansiers van dié instelling. Om dieselfde rede is dr. Danie Langer van Solidariteit helpende Hand na die FAK oorgeplaas, terwyl die FAK se dr. Danie Brink herontplooi is by Solidariteit Helpende Hand.

Dieselfde het gebeur by Radio Pretoria waar Solidariteit geld aangebied het in ruil vir ʼn bestuursinset. Dit het daartoe gelei dat die Afriforum-prokureur, Willie Spies, ondervoorsitter van die direksie en besturende direkteur geword het. Flip Buys is nou ook ʼn direkteur van Radio Pretoria. Sedertdien is Radio Pretoria gedurig in omstredenheid gedompel en sigbaar besig om van sy koers en rigting af te wyk. Maroela media, nog een van die Solidariteit-beweging se seekat-arms, het nou gereelde tydgleuwe op Radio Pretoria waar van die mees liberale gaste genooi word, en waar selfs ‘n opponerende radiostasie, soos RSG, opgehemel word, en waar ‘n omstrede film, Fanie Fourie’s lobola” opgehemel word. Dit handel oor ‘n witman wat op ‘n zoeloe verlief raak en lobola moet vind om met haar te trou.

Die Radio laat ook toe dat die liberale Lappa Loubser sy verdraaide beeld van die blankes se geskiedenis in SA oordra aan luisteraars. Hieroor het die organisasie Studiegroep vir Eietydse Geskiedenis n beswaarskrif aan die Radio gerig, klaarblyklik sonder enige welslae want die praatjies gaan voort.

Intssen het Solidariteit sy Afrikaner Belange Netwerk verlede jaar ontbind, maar aan die FAK gegee om verder te voer onder die benaming Federale Netwerk Program. In hulle Grondslagdokument word samewerking met die breë Afrikaanse en ander kultuurgemeenskappe bepleit, opbouende betrokkenheid in Suid-Afrika, en “Aktiewe burgerskap”: deelname eerder as “onttrekking”. By ‘n funksie van hierdie Federale Netwerk Program sou Flip Buys van Solidariteit optree as spreker oor die “Raamwerk en Prosesbeplanning”, wat ʼn duidelike aanduiding is dat hy hom met die Grondslagdokument vereenselwig en trouens die proses sal help stuur.

Politieke waarnemers begin ʼn al hoe duideliker parallel identifiseer tussen die ou Nasionale Party van PW Botha en FW de Klerk, en die Solidariteit Beweging van vandag.

Gert Bredenkamp